søndag den 23. september 2012

Havetroldens Rullebregner

Alle kender efterhånden rullegræs, men rullebregner er vist min og naturens opfindelse. Og bedst af alt, de er ganske gratis! Skoven bag min svenske ødegård er nu blevet moden og skal fældes. I denne skov ligger kæmpe store sten og på disse gror Englesød bregner i mængder, i et tyndt lag af humus og mos. Disse bregner vil helt sikkert vil dø og tørre ud når skoven fældes, så bevæbnet med to sorte sække gik jeg i skoven, rullede bregnerne af stenene og lagde dem i sækkene. De fyldte sække kom bag i bilen og blev kørt hjem til min danske skovhave. Det skal lige siges, at jeg for et par uger siden tog en lille "forsøgsmåtte" med hjem, for at se om det kunne lade sig gøre at få bregnerne til at gro videre på jorden og det kunne det heldigvis. Husk du kan klikke på billederne, hvis du vil se dem i en størrer størrelse!


Her ses rullebregnerne inden de blev rullet ud i haven...Og her er så det ualmindeligt triste snegle-spiste hostabed i skovhaven,
der skal have ny "fodpose"...Trille, rulle, folde, trykke og vupti er bregnerne på plads...Kakaoflisen blev hentet frem og den resterende bare jord blev dækket...Og VUPTI blev en trist skovbund igen dejlig at se på...

Her ses bregnerne i deres dejlige mos bund...Her er en anden af de "fodposer" jeg arbejder på i skovhaven - Geranium Macrorhizum...Fra turen i den svenske skov, hjembragte jeg også pudemos,
som jeg synes er noget af det fineste at bruge som dekoration i haven...

22 kommentarer:

 1. Dejlige billeder og super-ide´. De sidste med pudemose er da særligt fine.

  Ha´ en god uge.

  SvarSlet
 2. Kære Helle
  Aj, bvor er du altså smart til at finde på! Det er jo både skånsomt og arbejdsbesparende, at flytte planterne sådant, genialt :-)
  Og så kan jeg se at du drikker en særlig flaske troldedrik, når du planter!? - den ser da ihvertfald spændende ud, den på træstubben!!?!
  Kram
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi min troldedrik er en gammel mælkeflaske, der dukkede op af jorden en dag. Der er dukket mange mystiske ting op gennem årene - gamle barenvognsstel, springmadrasser, en lille fin jern vask, brillestel a la 70'erne osv. Tror de tidligere beboere har brugt området som skrotplads, så det er altid spændende at grave :o)

   Slet
 3. Ja det er da genialt og med cacaoflisen kan du så holde de slimede på afstand!
  Pænt blev slutresultatet og jeg er da ikke spor misundelig på din pudemos!! Nej, nej da.....!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja ikke og så er det ovenikøbet gratis med rullebregner. Jeg ELSKER pude mos, desværre er det ikke så ofte jeg finder det, men disse blev båret et par km inden de nåede hjem til mig :)

   Slet
 4. Genial idé. Og Leopold har kun godt af at få lidt konkurrence ;o)) (fra Leopolds Rullegræs)
  Der kan være en helt eventyrlig stemning i de svenske skove, og den stemning har du fanget godt og fået med hjem i din egen have :o)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det kunne være jeg skulle give Leopold lidt konkurrence :o) Kram retur

   Slet
 5. Kan kun ekko hva de andre har sagt ................må kunne lave samme nr i danske skove (selvfølgelig med tilladelse )

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har faktisk aldrig set Englesød bregner i danske skove, men de findes sikkert et eller andet sted. Hinsidan er de overalt.

   Slet
  2. Jeg så lige at de kan købes hos Plantetorvet.dk hvis man ikke kan vente til man selv finder dem i naturen.

   Slet
  3. Uha 46,95 pr. stk. uden rullemåtte - så bliver man hurtigt ruineret ;)

   Slet
 6. Genial idé hvor blev det flot. Jeg er også vild med mos, jeg har en tradition, hvor jeg henter mos i november i en skov på Nordsamsø.
  Håber virkelig at det bliver ved med at være en succes og at dræberne forsvinder nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, jeg har allerede testet et lille stykke "mobil-bregne" af og det trives fint i min skovhave. Tvivler på dræberne forsvinder, men de skal få kamp til stregen :o)

   Slet
 7. Jeg kan kun give de andre ret, du er bare opfindsom!!

  Hvor ser det godt ud med pudemos i haven, det havde jeg faktisk ikke overvejet...jeg tror at jeg hugger din ide:-))

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak! Pudemossen fortjener da udbredelse og idéer er til for at blive hugget :o) Jeg kommer også pudemos i gamle lerpotter, som står og pynter i haven, det er så fint!

   Slet
 8. Hvor er du opfindsom. Det ser bare godt ud.
  Ha´ en dejlig dag.

  SvarSlet
 9. Bunddække-projekter og sneglebekæmpelse kan holde mange af os godt i gang. Dine rulle-bregner er rigtig fine - vi må høre mere om, om de trives så de breder sig. Jeg læste lige på nettet at de var vintergrønne og det er jo også en plus.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er en dejlig gratis løsning, der skal laves lidt flere ruller næste gang jeg kommer til Sverige. Har før taget bregner med hjem og de trives fint.

   Slet
 10. Sikke skøn mos du har fundet i sverige.
  Gid man da kunne finde den slags herhjemme :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Du må i skoven og lede - som bonus er der masser af skønne spisesvampe derude lige nu - god jagt :)

   Slet