lørdag den 29. september 2012

Kulørte blade

Jeg bryder mig virkeligt ikke om kulørte blade, hverken den ene eller anden slags. Indrømmet de kulørte blade i have kan være meget smukke, men på denne årstid er de for mig et uundgåeligt tegn på at havesæsonen snart er ovre og vinteren nærmer sig. Ja, ja, der er stadigt meget at gøre i haven, der kan med stor fordel plantes stauder på denne årstid og lægges løg, laves planer for næste år og senere på vinteren kan der beskæres. Men de varme dage med græs mellem tæerne og blomster bag ørene er definitivt ovre. Det ER blevet vådt, koldt og blæsende - og trangen til flugt til varmere himmelstrøg vokser i mig...

Ok jeg tuder, jeg ved det godt! Så jeg skydte mig ud mellem dagens byger og prøvede at fange skønheden i forfaldet. Og det er faktisk ganske nydeligt må jeg indrømme! Men nøj hvor jeg glæder mig til foråret, jeg nåede jo slet ikke alt det, jeg ville have nået i haven denne sommer. Men det er vel egentligt også det, der gør det så dejligt befriende at have en have, haven er ligeglad med om alt blev nået - den ligger der stadig! Der altid noget at tage sig til, noget at glæde sig til og noget at glæde sig over uanset årstiden. Klik på billederne hvis du vil se dem i en større størrelse!

Rådhusvinen bogstaveligt talt skriger til himlen i sin røde kåbe...Benvedens mærkværdige pink frøstande er så småt ved at blotte de stærkt orange frø...Geranium Macrorhizrom leger med farven pink på bladene...Brombærenes røde farve varsler om snarlige lækkerier... Alunrodens blade har ladet skægget stå...Grønne bær komplementerer rådhusvinens flammehav...Tjørnen lokker fuglene med røde bær...Havesyren skyder fortsat og glæder både øje og gane...Storkonvallen afslører den smukkeste cyklamen stængel...En rhododendron ser rødt......og en anden ser gult!Hjertetræets brune blade sender en liflig duft af kanel ud i haven...Den stribede elefantgræs Miscanthus sinensis "Zebrinus" får mig til at drømme om troperne...Resterne af birkens rakler, leger små kogler...Hostaen forfalder udefra og ind - det virker bekendt...Tobakspiben, er trods sin frodighed, også ved at tage vinterfrakken på...Loden Løvefod, ignorere temperaturfaldet og har lavet endnu en ny blomst...Strudsvingen er ved at give op efter en lang sæson... Skræpperne har opgivet ævred og har givet efter for forfaldet...Tror jeg står vinteren igennem og glæder mig til endnu en havesæson og over livet, også selv om mit eget forfald er indtrådt og det halve århundrede nærmer sig. Forfald er jo ikke altid en skidt ting, det kan også være ret magisk, som billederne viser. God søndag til alle og glædeligt forfald!10 kommentarer:

 1. Dejlige billeder du har indfanget.

  (P.S. årtiet fra halvtreds til tres er det allebedste, har jeg ladet mig fortælle. Og jeg tror på det).

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Hanne, glæder mig faktisk til halvtredserne ;)

   Slet
 2. Ja - efterår har afløst sensommer - det er ganske vist! Hvert år tænker jeg, at det hele da gik for hurtigt - havesæsonen føles altid for kort.
  Nu må den mørke tid bruges til at drømme om næste sæson - at få de planer der kun er i hovedet ned på en huskeliste. Der skal også surfes på haveblogs i ind- og udland og læses op på alt det man ikke lige fik med da havelivet var på sit højeste.
  God søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja havesæsonen er bare for kort hvert år! Ild i brændeovnen, kaffe i koppen og gode havebøger er heller ikke at fornægte. Jeg er begyndt at planlægge turen til Chelsea Flowershow til maj, det skal nok holde gang i lyse t mellem ørene :) God søndag til dig også

   Slet
 3. Vi kan jo ikke rigtigt undgå forfaldet, men måske kan vi blive bedre til at acceptere forfaldet og se det smukke i det i stedet, både i haven og i os selv.

  Jeg er en gammel portrættegner og har altid syntes at det er hundrede gange mere spændende at tegne mennesker med rynker og specielle træk end unge og smukke...meeen jeg ville da være en hykler, hvis jeg ikke ønskede nogle rynker og deller væk på mig selv, og slidgigten i knæene ad H.. til

  Men jeg bliver bedre og bedre til at nyde tiden her og nu...især når jeg minder mig selv om det:-)

  Op med humøret...livet er også skønt i forfald:-)
  Kh Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Min holdning er også at man ikke bør bruge energi på ting man ikke kan ændre. Jeg ser med undren på mennesker der bruger formuer på botox og plastiske operationer, rynker er jo ret fine! Og som jeg plejer at sige, er kroppen så viseligt indrettet at vi med alderen bliver langsynede og det glatter så fint når man ser sig i spejlet ;)

   Men altså, jeg kommer til at savne knokleriet i haven, de sorte negle og jorden i hovedet!

   Kh Helle

   Slet
 4. Kære Helle
  Hvor er de bare vidunderlige, dine motiver fra efterårs haven! Floraen er rigtig trådt i karakter og viser sig ial sin farvepragt.
  Jeg er jo trådt ind i 50 erne og nyder det :-) Jeg er bevidst om at vælge fra og til i livets mange muligheder, og synes jeg har fundet den røde tråd og glæder mig hver morgen, når dagen byder sig til.
  Flower Show lyder godt nok også spændende! Set og hørt en masse om den men ikke oplevet endnu.
  Læste om og hørte en udsendelse om Richmond Park i London på 2500 acres, 2000tønder land!!, den kunne jeg også godt tænke mig at opleve. Har du mon været der?
  Vi har lavet nyt bed med hasselflethegn om i weekenden med bla. de nye stauder nede ved birkelunden.
  Så er området ved fugletræet og jernbænken blevet inddraget i haven og to nye fuglehuse sat op i træerne der. Straks kom en musvit og undersøgte nysgerrigt ;)
  Rigtig dejlig søndag,
  Knus Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord Rose. Jeg var til Chelsea Flowershow sidste år og det var en kæmpe oplevelse, næste år fejrer de 100 års jubelæum, så der giver de den garanteret ekstra gas. Det MÅ jeg bare opleve ;o)
   Kender ikke Richmond Park, men den må da klart komme på To-See-Listen.
   Det lyder skønt med hasselhegnet i birkelunden og området ved bænken, det er jo hele to nye have i haven. Glæder mig til at se dem.
   Hav en dejlig uge.
   Kram Helle

   Slet
 5. Efterårets forfald er også smukt, og så er det godt at have noget at glæde sig til, f.eks foråret :)
  I øvrigt kan du også godt glæde dig til 60erne, jeg har det fint, selvom jeg er 63.Jeg var da ikke vild med at fylde 60, men hvad er alternativet, tja det kan jo godt give stof til eftertanke, så hellere nyde livet, mens vi har det.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Foråret er den dejligste årstid og jeg glæder mig allerede meget! Og jeg glæder mig til mine fremtidige aldre, for som du så rigtigt skriver 'hvad er alternativet'. Så ønsker jeg mig bare energi og en have i din fantastiske standard når jeg bliver +60 ;)
   Kh Helle

   Slet