onsdag den 17. oktober 2012

Himmelstræbende slyngler

Min have huser to ekstremt himmelstræbende slyngler. Den rigtige betegnelse er vel slyngere, men de er så livskraftige at de ikke nøjes med at gro hvor de er tiltænkt, de fortsætter bare op, op de slyngler! Vupti, nåede Akabiaen op gennem altandækket i førstesals højde og er nu på vej op til tagtoppen. Ganske uventet har den efterhånden nået en højde af 7-8 meter. Men den er en velkommen gæst på altanen med dens smukke blomster i maj måned og de mindst lige så smukke blade, der endnu ikke viser tegn på efterårstræthed.


Den anden højdespringer er Clematis Vitalba eller Skovranke. Den har taget turen op i et højt birketræ og er godt over taghøjde. Hele sommeren var birken pakket ind i skovrankens tusindtallige små blomster. Lige nu står birken pakket ind i de små finurlige paryk-agtige frøstande. Ganske nydeligt må jeg sige, omend invasionen af birketræet ikke var planlagt fra start.


11 kommentarer:

 1. hej Helle.Hold da helt op.Der da gang i de klatreplanter.Har selv to skovranker,og som du skriver er de fyldt med de skønneste blomster om foråret.Godnat herfra knus jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Ja disse to er særligt ustyrlige. Har også en skovranke i skovhaven, men den er ikke nær så vild, men måske er den bare ved at varme op :)
   Kram Helle

   Slet
 2. Kære Helle
  Sådanne typer slyngler er også meget velkommen i min have, for de er da helt forrygende i deres livskraft! Er Skovranken hvid med fire kronblade?
  Mine Akebiastiklinger trives og jeg skal snart tjekke rødder og ompotte. Ihh, hvor jeg glæder mig til de vokser til :-)
  kram
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rose,
   Skovranken er hvid og så vidt jeg husker har den kun fire kronblade. Herligt at Akabiestiklingerne trives, har du den i drivhuset? Jeg må da også få lavet nogle flere!
   Kram Helle

   Slet
 3. Hej Helle
  Jeg kom lige forbi, er ikke så flittig her hos dig, men nu har jeg kigget lidt tilbage.
  Jeg har for tre år siden købt akebia, den gror godt, men ingen blomster endnu. Sidste år købte jeg så en mere som også gror godt, stadig ingen blomster. Jeg har også en lille aflægger, der er i gang med at gro, gad vide om jeg da ikke får blomster næste år :o)

  SvarSlet
  Svar
  1. Der er sørme også mange bloggere at nå igennem, men det er hyggeligt når du kigger forbi :)
   Min Akabie er efterhånden en ældre dame, så jeg husker faktisk ikke om den blomstrede eller ej de første år, men nu er den fuld af skønne sort/brune blomster hvert år tidligt i maj. Så jeg sender gode tanker mod dine Akabier og håber du får blomster til foråret :)
   Kram Helle

   Slet
 4. Ja sikke dog en grovilje, herligt! Jeg har ingen af de ovennævnte, men har godt set dem hos andre bloggere. Så får vi vel et billede af blomsterne til foråret?

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja det er dejlige planter begge to, jeg skal nok kravle i højden og sørge for billeder af blomsterne til foråret ;)

   Slet
 5. Jeg kender slet ikke den første højdespringer Akabiaen, men jeg glæder mig til at se fotos af den, når den er i blomst, og hvor må klematisen være smuk i blomst, når man kan se alle de frøstande, som er lige nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har lige googlet Akabiae, og hvor er den flot i blomst, får den også store frøbælger?

   Slet
  2. Mit første møde med Akabien var i Haveselskabets Have på Frb. Den blomstrede og lignede noget der ikke kunne gro i vores klima. Men det kan den og endda særdeles godt! Jeg har ikke set frøstande på min, men Haverose har med held fået stiklinger fra den til at slå rod. Så skal jeg sende dig nogle grene så skriv på havetrolderi@gmail.com. Så også en hvidblomstret Akabie på en udstilling i år, men den var solgt og gartneren havde ikke nemt ved at skaffe den, den måtte ellers godt bo her :)
   Kram Helle

   Slet