mandag den 14. januar 2013

STORE flyttedag...

Denne weekend endte med at blive store flyttedag. Venner på vejen, havde besluttet at rive deres gamle hus ned og få opført et nyt. I deres have stod adskellige MEGET store rhododendron - nogle helt op til 3 meter. Dem fik jeg lov til at få, sammen med en hel masse skønne hårdtbrændte mursten, der har en fortid som havegang.

Ret hurtigt kunne jeg konstatere, at jeg umuligt kunne flytte rhododendronerne uden at beskærer dem kraftigt, de var simpelthen for store og tunge. Internettet blev konsluteret og jeg fik bekræftet, at der burde ikke være noget til hinder for at beskærer planterne voldsomt. Så gik jeg ellers igang med det store ørnenæb og barberede planterne voldsomt, mens en gravko rev huset ned ved siden af mig - ganske nervepirrende oplevelse! Da jeg var færdig med nedklipningen, skiftede gravkoen grab og den venlige herrer bag rattet løftede nænsomt de store planter op ad jorden og sparede mig for 1000 timers gravearbejde. Kun en enkelt plante knækkede ved denne operation.

Tilbage var så at få flyttet de 6 planter ned til mit hus, et par hundrede meter væk. En solid sækkevogn blev indkøbt til formålet. Med spade og økse fik jeg minimeret rodklumperne og dermed vægten ganske voldsomt, lirkede planterne én efter én op på vognen og lokkede min (absolut IKKE haveinteresserede) mand med lidt gratis workout. Mens min mand kørte afsted med planter fyldte jeg trillebøren med mursten, så var der et nyt læs klar til transport når han kom retur. Og sådan gik adskellige timer lørdag og søndag. Vi storsvedte begge trods frostvejret, det var i den grad hårdt arbejde. Men i går eftermiddags var alle planter flyttet og gravet ned i ny spagnum. Nu mangler jeg bare de sidste mursten, der skal pilles op af jorden, men det må vente til frosten igen har sluppet.


Den største plante var godt 2,5 meter høj

"Fundamentet" fra en gammel pilehytte er nu blevet surbundsbed

De sidste par planter havnede i min skovhave

Nu er det jo ofte sådan at det ene projekt fører det andet med sig. Længe har jeg ønsket mig et drivhus, gerne et fra Gabriel Ash eller Hartley Botanics! Claus Dalbys nye skønne drivhus bog har pustet til denne drøm og nu har jeg trods fået et gratis teglgulv. Meeennn altså jeg er desværre ikke udstyret med bundløse lommer, rige onkler eller velvoksne bankkonti.

Første ladning smukt patinerede mursten


Men, men, men sidste forår klunsede jeg nogle smukke gamle sprossede vinduer - perfekte til et selvbygger drivhus! Som før nævnt er jeg den eneste havetosse på matriklen, og nok kan jeg grave, slæbe og hugge, men at bygge et drivhus egenhændigt orker jeg ikke  lige at give mig i kast med. Så nu er projektet blevet reguleret til at passe både pengepung og formåen.

Jeg har indkøbt et stærkt nedsat nyt alu drivhus på 9,9 m2 for bare 4.000,- kr. Dette skal placeres på en belægning af de gamle tegl, og jeg er helt sikker på, at jeg med min kreativitet og mit klunsergen nok skal få lavet min egen drivhusdrøm klar til foråret, for et overkommeligt beløb. Og så er der jo også basis for en masse blog indlæg om denne process :)

Fuglehuset fra sidste uge trænger snart til en udskiftning. Skovskader og småfugle har været flittige gæster i ugen der gik og der er ikke meget hus tilbage, tilgengæld sidder resten stadigt fast på pinden efter både regn og sne. Det betaler sig at købe sandwichbrødet hos bageren.
Muldvappen har haft travlt i haven, det er lidt træls men jeg blev alligevel glad da jeg så disse smukke iskrystaller, der havde dannet sig i skuddet.Også havens eneste spisesvamp, er stadig at finde - Judas Øre, der ynder at vokse på gammelt hyldetræ. Desværre synes jeg det er en skummel svamp at spise. Har smagt den, endda tilberedt af Erwin Lauterbach, men føj hvor er den bruskagtig! Ikke lige min smag, men spøjs er den og navnet forstår man godt!


God uge til jer alle, mens vi venter på varmen og foråret!

30 kommentarer:

 1. Hvor er du heldig :-)
  Jeg har selv en stor Rhododendron der skal flyttes, det bliver nok lidt senere på året (for der skal først lige fældes noget andet først!). Håber vi hører mere om hvordan de går med planterne.

  Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle,
   Der skal nok komme opdateringer om Rhododendronernes vidre tilstand - jeg krydser fingre for at alt mit hårde arbejde lønner sig :o)
   Kh Helle

   Slet
 2. Hold da op! Spændende om rhododendronerne kommer til at trives. Held og lykke med dem :-) Jeg har lige fundet din blog. Jeg melder mig som fast læser, sætter dig på min blogliste og vender snart tilbage!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana og velkommen til, det er altid hyggeligt med nye læsere. Håber du kan finde noget inspiration herinde ;o)
   Kh Helle

   Slet
 3. Det var da skønt at få nogle fine gamle rhododendron, jeg tror da de skyder igen, men måske varer det nogle år, inden de blomstrer. Husk at gøde dem godt. Kunne ham med gravemaskinen ikke lige have kørt hen med planterne for jer, det havde været noget nemmere :)
  Var der ikke vinduer i nedrivningshuset, som du kunne tiltuske dig?
  Det bliver lækkert med stengulv og drivhus, held og lykke med det hele, glæder mig til at høre mere om det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det havde været dejligt hvis jeg havde kunne fået kørt planterne til døren, men jeg bor nede ad en smal grusvej og haven er meget fugtig pt. det er desværre en umulig kombination med larvefods gravkoen :O)
   Huset der blev revet ned var kun fra 83 så vinduerne var ikke spændende. Har dog klunset fine gamle vinduer sidste år, men de ender nok i min svenske lade, da jeg helt sikkert ikke kan få manden med til at bygge drivhus. Så nu er projektet et jeg selv kan stå for, glæder mig til at komme igang. Drivhuset er kommet i dag, nu mangler bare godt vejr, stabilgrus og sand ;o)

   Slet
 4. Sikke et projekt. Jeg er målløs, men kan også sagtens forstå at du (og din muligvis armomvredne mand - lidelsesfælle til min;0)) ikke kunne lade sådanne gaver gå jeres næse forbi.

  Teglene er jeg dybt misundelig over og rhododendronerne (som ville henlægge hele min have i mørke) er fabelagtige i de størrelser. Kan heller ikke se at flytning burde tage livet af dem, så længe de hurtigt igen er kommet i jorden og det med et solidt rodnet.
  Har været igennem ca samme projekt i min families svenske have, men der var buskene holdt nede i lav højde, men havde stammer som et mindre bøgetræ. Disse er gravet op og placeret i område lidt væk fra huset, hvor de nu vil få mulighed for at udvikle sig mere frit. Vidunderligt om de skulle nå de højder du skriver om!

  Dejlig aften og mange havehilsner fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er lidt som at vinde i lotteriet og få den slags tilbud (selv om manden helt sikkert har et andet syn på det!) Nu mangler jeg bare plusgrader, så jeg kan få de sidste mursten op af jorden. Jeg har også hus i Sverige og har for et par år siden plantet Rhodondendron, de trives fantastisk i den stenede jord. Også held og lykke med din planteflytning.
   Kram Helle

   Slet
 5. Det skal nok lykkes. Da vi flyttede ind i haven, stod der tre store rhodoer, som jeg ikke synes passede ind i haven. De blev gravet op og fragtet til mine forældres have og de overlevede alle.

  De smukke gamle mursten er helt sikkert perfekt belægning i dit nye drivhus :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte,
   Godt at høre en succes historie, alt det hårde arbejde skulle nødigt være forgæves :o) Du kan tro jeg glæder mig til at få mustenen lagt, de er skønt patinerede.

   Kh Helle

   Slet
 6. Hvor dejligt for dig. Selv flyttede vi et par store sidste år, også foræringer, de blev beskåret helt. Og det gik fint. Så glæd dig bare.

  SvarSlet
  Svar
  1. Herligt, her krydses fingre og tæer for at det lykkes ;o)

   Slet
 7. Sikke et arbejde med at flytte både sten og planter - respekt!

  Det lyder spændende med dit drivhus - glæder mig til at følge processen.

  Jeg har ikke plads til et drivhus, men huset har en udestue. Den er bare ikke særlig "hyggelig", men jeg er pt. i gang med Claus' drivhusbog og får da løbende inspiration til en bedre indretning.

  Er dog ikke sikkert det bliver et projekt i år - da jeg har så meget jeg gerne vil nå i haven :D

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi, det er jo gratis vægttræning! Jeg får altid uanede kræfter når der lokkes med nyt til haven :o)

   En udestue lyder også rigtig dejlig, med drivhusbogen er der i hvertfald masser af inspiration at hente til indretning, og så er det bare et super hyggeligt projekt. Kan slet ikke vente med at komme i gang med drivhuset, der lige er blevet leveret i dag. Så nu må temperaturen godt snart komme over 0 igen!

   Slet
 8. Hej Helle.Det er da nogle fantastiske sten du har reddet dig.De skal nok blive et flot gulv i dit drivhus.
  Og sikke et arbejde med at flytte og beskære alle de rhodoer.
  Vi flyttede også tre store i efteråret til mit nye bed i baghaven,og det ser ud til at de har klaret det.
  Glæder mig til at se dit nye drivhus til foråret.Knus jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Ja der var jeg rigtig heldig, glæder mig til at agere brolægger. Det var et stort arbejde at flytte planterne, også selv om de blev taget op af jorden. Billederne viser slet ikke hvor store de i virkeligheden er. Men det var dejligt igen at komme ud og få rørt sig i haven. Dejligt at høre så mange positive erfaringer med flytning af rhododendron, håber det også ender lykkeligt her ;o)
   Knus Helle

   Slet
 9. Nej hvor spændende Helle. Skønne både planter og sten du fik reddet fra den sikre død!
  Det er altså godt gået og den sækkevogn, bliver du lykkelig over at have. Jeg kan slet ikke undvære min, og bruger den til tunge opgaver, når jeg har opgivet at vente på manden min, som liiiiige....
  Håh der er ikke meget tilbage af det fuglehus! Herligt.... jeg har endnu ikke fået købt brød, men har i stedet smeltet fedtet fra julen og blandet med frø og hældt i en kokosnød.
  Jeg glæder mig også til at se dit fine drivhus, for det tror jeg det bliver!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente,
   Jeg har savnet en sækkevogn MANGE gange, så jeg er helt sikker på den også bliver uundværlig her i haven. Den kan laste op til 250 kg, så manden i huset bliver snart overflødig (i hvert fald i haven ;)
   Dejligt med fedt i kokosnødder, her er også et mylder af sultne fugle dagligt, så der må snart købes mere brød.
   Glæder mig også til at vise mit kommende drivhus frem, og få afprøvet alle mine fjollede ideer.
   Kram Helle

   Slet
 10. Tænk at være så heldig! At have nogle venner, som ikke lige plads til sådanne monstre af rhodoer...så ville jeg heller ikke have noget imod at svede en hel weekend:-)
  Kh Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, når man kan få planter, sten og gratis workout er det bare med at træde til. Det er en dejlig *sen-julegave' ;o)
   Kh Helle

   Slet
 11. Sikke en "fangst" - jeg kan godt forstå du skyldte dig at sige ja til dét tilbud. Spændende at se dem vokse til i din have... det er store fine planter.
  Mange hilsner fra Susan

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne og velkommen på min blog :)
   Glæder mig også til planterne får fat i haven og ikke mindst til at få lagt de dejlige gamle mursten i mit kommende drivhus.
   Mange hilsner
   Helle

   Slet
 12. Jeg er enig med alle de andre i at det er dejligt med gratis planter til haven :-)
  Jeg tænkte lige på at du måske kunne bruge nogle af de klunsede vinduer i dit ny alu drivhus. Vi har skiftet gavlen i vores med træplader og deri sat et par gamle vinduer, det giver en dejlig stemning til alu drivhuset.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette,
   Det var da en super god idé! Skyndte mig jo at kigge på din blog, for at se om der skulle være et billede af drivhuset og det var der - plus en masse andre dejlige ting. Så nu er jeg blevet fast læser ovre hos dig og glæder mig til at lurer på alle dine gode indfald.
   Kram og tak
   Helle

   Slet
 13. Altid rart med gratis planter og andet til haven.
  Godt nok noget af et arbejde i har lavet med at få det slæbt hjem.
  Held og lykke med planterne.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det VAR et stort arbejde, men glæden over at se planterne nu trives i haven er heldigvis størrer. Det ser umiddelbart ud til at alle klarer flytningen :)

   Slet
 14. Skøn og stemningsfuld havestil du har! Dejligt med alle de fine detaljer!
  Har først lige fundet din blog og meldt mig som fast læser, for jeg vil meget gerne se mere til din dejlige have :-)
  Med havehilsen Alice.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Alice,
   Altid dejligt med nye havevenner man kan dele idéer med, så stort velkommen til dig :o)

   Jeg håber snart på mildere vejr, så der igen bliver noget at skrive om i haven. Lige nu er det hele lidt kedeligt derude. Men heldigvis har jeg store haveplaner, jeg kan ruge på i ventetiden.

   Kram Helle

   Slet
 15. Kære Helle
  Sand gaveregn du fik der! Hvor fedt ;-) du har sandelig også fået brugt dine mange krafter i teamworket men hvor er det det hele værd. Patienerede mursten;guff! Og så oven i det hele et kup af et drivhus, yes :0)! Så må det altså godt se at blive forår! :-)
  Knus Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rose,
   Ja jeg har bare været så heldig. Rhododendronerne gror alle fint videre er hos mig og lader til ikke at have opdaget at de er blevet flyttet. Glæder mig til at kunne invitere til kaffe i jernsengen i drivhuset, når det kommer op at stå ;)
   Kram Helle

   Slet