søndag den 16. juni 2013

MIN drivhusdrøm

Her er blevet knoklet, gravet huller, flyttet tonsvis af sten, grus og jord - NU er min nye udvidede drivhus have færdig! Det sidste gravearbejde havde jeg ikke 'folk' til, men fixede det selv! Jeg synes ikke at området omkring drivhuset var stort nok til mine højbede, så jeg kastede mig over en skovl og gik amok. Gravede græstørv og sumpet mosejord væk, fyldte op med 1 ton ærtesten og et ton stabilgrus. Hele områdedet blev herefter dækket med et lag stigrus , også kaldet slotsgrus eller herregårdsgrus (...igen 1 ton PYHA!!!). Indhegningen fra sidste års køkkenhave blev flyttet og en rulle kastaniehegn mere blev sat op. Nu er hele drivhushaven indhegnet i kastaniehegn, så rådyrene ikke kommer og æder alt.

Jeg har lavet to nye højbede og en mistbænk af brugte pallekraver, som jeg har malet i min lysgrønne yndlings havefarve. De brugte pallekraver kostede en 50'er stykket, så det er en fin, nem og billig måde at lave højbede på.
Indgangen til drivhushaven sker gennem lågen fra sidste års køkkenhave projekt og den nye  og gamle del hænger nu sammen.
Her ses køkkenhaven, jeg lavede sidste år. Jeg har valgt at bevare flis bunden og har ladet en stribe græs, hvori jeg har plantet skovjordbær og forskellige mynter, fungere som skillerum mellem de to dele af køkkenhaven. Jeg har sået og plantet i umage krukker, zinkspande og træbaljer - Dild, Hjulkrone, Bladbeder, Squash, Løvstikke og Klatre Bønner. Det store højbed er plantet til med jordbær og mange farvede radiser. Det lille med krydderurter, kørvel, syrer og rød mælde.
Skovjordbær og alm. mynte groede i græsstykket i forvejen. Men der er blevet tilføjet lidt flere mynter. En Te Mynte, der har de sødeste lysrøde nye skud, en Grapefrugt Mynte men en fin grape smag og en Krusbladet Mynte, der har de skønneste krøllede blade.


Træpallen, som drivhusglasset blev leveret i, er blevet ombygget til et rustikt plantebord. Det kostede bare to søm, sjov og billig løsning synes jeg. Det var min søde mand, der kom på den idé. Til højre for bordet står en skøn Alba Rose, der får lov til at blive stående qua indhegningen, der holder rådyrene væk.
Humle gro der meget af i min have. I stedet for at forbande denne plante, som mange gør, har jeg givet nogle af dem stager i birketræ langs hegnet, som de kan vokse op ad. Og der GROR de helt vildt!
Her er så den nye del af køkkenhaven, med de lysgrønne højbede. Her har jeg sået sjove og andeledes grøntsager. Frø jeg købte med hjem fra Chelsea Flowershow. Her er en særlig sød orange Tomat, Aspargesærter, Violette Ærter, Violette Klatrebønner og en gammel viktoriansk bønnesort, der får de fineste hvide og sorte blomster. Herudover er bedene garneret med fesengule Tallerkensmækkere, blå Hjulkrone og spinat. Tror det bliver skønt at se på, når det er vokset til.
Her er naturligvis også stole at sidde i og blomster at kigge på. I krukkerne er Jordbær med hindbær- og annanassmag, Squash, Lathyrus, Violette Klatrebønner, Hjulkrone og Tallerkensmækkere.
Jeg har hængt nogle duftende sommerfugleblomster på hegnet bag stolen, så man kan nyde duften af disse, mens man sidder og filosofere over haven.
Foran drivhuset har jeg sat et herligt gammelt rødt jern tulipan bord, som jeg har fået foræret af en sød tidligere kollega og hans lige så søde frue. Herpå bor mine Duft Geranier nu, de var ikke var så glade for varmen i drivhuset.
Inde i drivhuset sker der løbende små ting, sengen er 'fedtet' godt ind i de hjemme hæklede puder og tæpper. Der er kommet to hylder op fra zinkbakken.dk som jeg synes sælger de fineste drivhus hylder. De er vandtætte og kan bruges som undervandingsbakke - så snedigt!
Jeg fandt en smuk, og ikke mindst billig, violet passiflora i Bilka, som er flyttet ind på kassereolen.

Så har den hvide 'smuksak', der er på vej op over sengen, én at tale med. I dag stod den med hele 5 hvide blomster...
Det er tyndet lidt ud i 'børnehaven', efter at jeg har fået flyttet en del af de små ud i haven. Her er dog stadig. Tomat, Stevia, Chilli, Kinesisk Purløg, Basilikum og diverse svagelige 'børn'.

Min store hjemmelavede bladkrukke i stentøj, fungere perfekt som plantegarnsholder, der er plads til mange forskellige ruller garn og de triller ingen steder.
Både Pelargonierne og Figen planten trives i varmen. I krukken med stativet er sået Klatre Spinat, også frø jeg fandt i England. De er netop kommet op og jeg glæder mig til at se og smage resultatet.

Her er lidt af de særlige små, hjembragt som frø fra England - Caigua, Mouse Melon og Tromboncino. Jeg synes det er sjovere at have sære planter i køkkenhaven, end dem man alligevel kan købe billigt i supermarkedet, som agurker og løg.
God regnvejrs søndag til alle, håber MIN drivhusdrøm kan inspirere andre. Det behøver jo ikke at koste en formue at realisere sine drømme - bare sjove frø, hårdt arbejde og gode genbrugsmaterialer!
15 kommentarer:

 1. Hold da op du har knoklet, men det er da alt arbejdet værd, for det ser bare så godt ud. Og du har fuldstændig ret i, at det kun er fantasien eller manglen på samme, som bestemmer omkostningsniveauet.

  Jeg håber, at vi får lov at følge med hen over sæsonen i alle dine spændende grøntsager - måske man kunne få inspiration til nye sorter, som er et bekendtskab værd :)

  Tillykke med dit nye skønne område :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Susanne,
   Tak skal du have, min ryg betaler prisen nu, men den skal nok blive god igen :) Der skal nok komme løbende nyt om de sære grøntsager. Igår blev der høstet gule og violette radisser og de smagte godt.
   Kram Helle

   Slet
 2. Hej med dig.Hold da helt op.Du har da godt nok knoklet for at få din køkkenhave og drivhus området udvidet.Men det ser rigtig spændende ud.Og sikke mange forskellige planter og krydderurter du har.Sjovt nok har jeg også lige lavet et indlæg om min lille pergola og min køkkenhave og drivhus.Mit er jo lidt anderledes da det er en villahave.
  Den nyeste krydderurt jeg har er en ananas salvie.....den er jeg spændt på at bruge.
  God fornøjelse med dit nye tiltag i din have.Og god søndag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Ja jeg er født med jysk stædighed og det kan heldigvis bruges positivt en gang i mellem. Har også været inde og kigge på din køkkenhave, den er SUPER flot!
   Kram Helle

   Slet
 3. Så skønt det ser ud søde Havetrold.......og hvilket knoklearbejde - eller skal jeg sige skønt med lidt havefitness ;0) Det ser smadder hyggeligt ud i dit drivhus både for menneske og blomst.....skønt skønt skønt :0)

  junihilsner Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak søde frøken Solhat,
   Det var i sandhed havefitness, men heldigvis kan man se resultatet af det (ihvertfald i haven ;) Jeg nyder det dagligt.
   Kram Helle

   Slet
 4. Jeg bøjer i den sumpede mosejord, hvor er du fantastisk. Og hvor er det bare hyggeligt, udenfor som indenfor, jeg fornemmer en 'tingfinder' ;) Jeg ved ikke hvorfor jeg glemmer hvor godt aspargesærter smager, men glemmer det hver gang jeg skal så, det er kræs. Kigger stadig på dine billeder fra Chelsea, de er inspirerende. Jeg må ind og læse hele din blog en dag, kunne forstå på Rose og nu dig selv, at du (også, blandt alt det andet) kan noget helt specielt med dine hænder, den bladkrukke er da for smuk! Kh Anne Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi takker ærbødigst! Uh ha ja tingfinder eller bare maximalist, det er lige mig, elsker loppemarkeder, containere og storskrald. Jeg har stadig frø tilbage af asparges ærterne, send mig en mail på havetrolderi@gmail.com med din adresse hvis du vil have resten.
   Kram og god læselyst
   Helle

   Slet
 5. Hold da op, hvor må I have knoklet. Vores "Drive-hus" var flere år under vejs. I har lavet en hel lille have med drivhus pånul komma fem! Respekt! Det er helt vildt smukt og dejligt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej fru Skipper,
   Der BLEV knoklet og tak for de søde ord, jeg er også meget glad for mit nye sted.
   Kram Helle

   Slet
 6. Kære Helle
  Stort tillykke med drømmen der blev til virkelighed :-D
  Jeg har jo ikke andet end holdt nogle dages pause fra bloggen, og tju hej, så har du tryllet et helt væksthusmiljø frem med alt hvad havehjeret kan begære! Respekt :-) Det ser vildt spændende ud, og så fine detaljer og finurligheder der er. Jeg kan næsten ikke vente til at se og opleve det hele :)) Til da, snupper jeg lige ideen med det havegrønne garn-espalie og snakken med skønne passionsblomster ;0)
  Kram Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi, du må komme forbi i næste uge?! Har også to metalfade til dig ;)
   Kram Helle

   Slet
  2. Hihi, du må komme forbi i næste uge?! Har også to metalfade til dig ;)
   Kram Helle

   Slet
  3. Jo, det vil jeg mægtig gerne! Kan du onsdag eller torsdag?
   Kram Rose

   Slet