fredag den 8. marts 2013

GRÆSiøst & ELEFANTastisk

Elefantgræsserne har jeg kastet en ganske særlig kærlighed efter. De er med deres størrelse markante i selv store haver og deres aks står smukt hele vinteren og lader sig ikke kue af sne, frost og storm. De tåler alle skygge og fugtig jord og hverken snegle eller rådyr har dem på menuen, så det er en perfekt plante i min have. Jeg har pt. kun fire forskellige elefant græsser i haven, MÅ have flere sorter! Selv det store arbejde med at skære planterne tilbage i foråret, kan ikke gøre glæden mindre ved disse græsser. Her er en oversigt over dagens ALT for lille bestand...

Miscanthus giganteus - den almindelige elefantgræs, der bliver op mod 3 meter høj men som sjældent kvittere med aks.

Miscanthus sinensis 'Silberfeder' - der bliver omkring 2 meter høj og får de smukkeste sølvfarvede aks, der holder sig hele vinteren igennem.

Miscanthus sinensis 'Malepartus' - havens første og nu mest omfangsrige elefantgræs. Den får de fineste røde aks, bliver også omkring 2 meter høj og holder formen helt til den skal skæres tilbage.

Miscanthus sinensis 'Zebrinus' - er havens nyeste 'elefant'. Den bliver op mod 2,20 meter høj. Det særlige ved denne er de smukke gule tværstriber på bladene, der slet ikke er til at stå for.

Er du også interesseret i at få flere græsser i haven, kan jeg varmt anbefale Overdam Planteskole, der ligger i Grønnegade uden for Hørsholm. Her er et fantastisk udvalg på en 'rigtig' planteskole uden iskiosk, trehjulede cykler og doriske søjler - her er planter, planter og atter planter. Og ikke mindst en indehaver med helt styr på hvad han sælger. Der er også fem udstillingshaver på stedet, så man kan se græsserne i deres rette havemiljø. Tag et kig på hjemmesiden og lad dig friste til et græsseligt dejligt besøg senere på året: www.overdamplanteskole.dk
Miscanthus sinensis 'Silberfeder'...

Miscanthus giganteus...
Først i vinterdragt og nedenunder til højre med de andre kæmper i sumpbedet.
Bl.a. Strudsvinge, Gunnera,  Vilde Kaprifolier, Hjortetrøst, Kattehaler og Gyldenris

Miscanthus sinensis 'Malepartus'...
Først som den ser ud nu og herefter et billede fra start september, hvor de fine røde aks viser sig.

Miscanthus sinensis 'Zebrinus'...12 kommentarer:

 1. Græsser er in i øjeblikket, jeg har også anskaffet mig en del, men de er ikke så store som dine. De er rigtigt dejlige i vinterhaven.
  Jeg bor desværre ikke i nærheden af Overdam, ellers ville jeg gerne besøge stedet.
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth,
   Skulle du komme til Sjælland en dag kan jeg varmt anbefale et besøg på Overdam.
   Kh Helle

   Slet
 2. Skønne græsser du viser.Elefantgræs har jeg haft for nogle år siden,men den blev for stor til vores have.Men i efteråret har jeg købt en del små græsser til mine bede.Og de gør sig rigtig godt sammen med stauderne.
  Rigtig god weekend til dig Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette,
   Ja, det er nogle voldsomme græsser. På Overdam findes der også en del lavere elefantgræsser, som jeg tror jeg skal forsøge mig med. Græsserne er jo skønne uanset størrelsen.
   Kh Helle

   Slet
 3. Min have er også for lille til de store græsser. Men i din have har de substans og passer fint ind!
  De store græsser tog for meget over, så de har måttet lade livet til fordel for de mindre, som jo også er smukke at skue.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Bente,
   Enig de små græsser er også smukke. Jeg har en del stedsegrønne stargræsser fra Overdam - eneste problem med dem er at de har det for godt - de breder sig og skal styres med hård hånd - men fine det er de!
   Kh Helle

   Slet
 4. Jeg er nybegynder i græsser og er ved at lave et græsbed med store græsser.
  En kyndig gjorde mig opmærksom på, at nogle elefantgræs krummer sig sammen om vinteren og andre folder sig ud, når de visner.
  Det ser jeg først nu, hvor de står samlet i et bed. Meget dekorativt. Skal have fat i nogle flere. Køber hos Plantetorvet.dk
  Hilsen
  Anne Marie

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne Marie,
   Jeg kan anbefale dig en tur til Overdams haver, hvor man kan se græsserne i "funktion". Det er så sjovt at se hvordan de opfører sig forskelligt når de visner. Prøv at kigge Overdams katalog igennem, han har mange spændende sorter og laver også hans egne krydsninger. Du finder det her: http://www.overdamplanteskole.dk/graeskatalog.html
   Held og lykke med græssamlingen.
   Kh Helle

   Slet
 5. Jeg tør slet ikke tænke græs her! Her er så meget vildt græs i forvejen, alle slags landbrugsgræsser og det gælder bar e om at holde det uden for gårdspladsen og skovhaven :-)

  Har linket dig på min blogroll - tak for hyggeligt besøg på min blog!

  SvarSlet
  Svar
  1. Elefanrgræssen frøsår sig heldigvis ikke og er nem at styre. Jeg har derimod nogle stedstgrønne Japansk Stargræsser og de kommer OVERALT :/
   Fordelen med elefantgræsserne er jo at de kun skal slås ned en gang om året :)
   Dejligt at besøge din blog, jeg kommer snart igen.
   Kh Helle

   Slet
 6. Kære Helle
  Skøn overskrift ;0) og mægtig imponerende græskæmper! Jeg har set en stargræs med stjerner som de flettede vi laver til jul, den kunne jeg godt få plads til ved det kommende vandbassin. Er det en du har som selvsår sig overalt?
  Elefantisk kram
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Rose,
   Min stargræs har ingen stjerner men meget fine aks, og kom glad hvis du vil have aflæggere. Har iøvrigt dyrket nogle keramiske græsspirer til dig, så vi må kaffes efter påske :)
   Kram Helle

   Slet