mandag den 25. juni 2012

The Good, the Bad and the Ugly

Som tidligere nævnt deler jeg min have med en hel del dyr. Nogle er gode, nogle slemme og andre grimme, her er en lille præsentation af nogle af mine "logerende"...

The Good
De gode væsner i min have er svirrefluer og bier, der sørger for musik og bestøvning i haven. Vinbjergsneglene hører til blandt de gode - deres smukke fremtoning kompensere for det de måtte sætte til livs af planter. Egernet kommer også i denne kategori, godt nok æder den stort set alle nødder, men den sørger for dejlig underholdning, med dens badutspring fra træ til træ.

Vidunderlig vinbjergsnegl

En af de flittigere bestøvere

Egernet sidder allerede klar i hasselbusken


The Bad
Blandt de mere udfordrende logerende er de spindemøl der hvert år angriber mine store gamle benved træer, i mere eller mindre grad. Jeg er dog stadigt facineret af deres sindrige spind, men det er lidt trist når larverne ribber træet for blade på et splitsekund. Rådyrene er en evig kilde til fustration i min have, de ER smukke, men deres grådighed kender efterhånden ingen grænser, menuen udvides konstant. Senest er akelejens blomster også faldet i smag og min nyindkøbte blodribs blev molestreret et par dage efter plantningen. Men de værste er klart den slimede, grådige og mega ulækre iberiske skovsnegl - eller bare dræbersneglen. Min ligger lavt og tæt på en stor sø og er derfor altid fugtig. Ydermere grænser den op til eng og skov, så de små slimede væsner ankommer i 1000 vis hvert år.

Spindemøl på benved

Mit pelsede dilemma

Bemærk de manglende blomsterhoveder til venstre - haps sagde rådyrene!

Rådyrene har skrællet blodribsen og dræbersneglen er godt igang med at æde en digitalis

The Ugly
Dræbersneglene er udover at være slemme, klart de grimmeste dyr i min have. Jeg har dekapiteret tusindvis af dem med en skarpsleben børnespade gennem årene, men de fortsætter deres invasion fuldstændigt upåvirkede. I år har jeg endog tyet til Ferramol, placeret (vinbjergsnegle sikkert) under de værst angrebne planter og det ser ud til at have nogen effekt. Men kampen med spaden fortsætter ufortrødent, med håb om at der i nærmeste fremtid kommer et effektivt og ugiftigt middel mod de slimede krapyler.


Mit skarpslebne våben og ærkefjenden!

2 kommentarer:

 1. Uha ja hvor jeg føler med dig, og godt kender problemet.
  Vinbjergsnegle har jeg selv importeret til haven (de spiser dræberæg)
  og dådyr er jeg forskånet for (selvom de er yndige) - egernet er jeg også glad for - (også selvom det spiser af havens nødder) ..........MEN dræbersnegle jeg HADER dem og er også udstyret med en havesaks, så de får de orange snit!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hihi, det orange snit ;) Tænk engang, da Haven begyndte at skrive om sneglen og dens massive angreb, tænkte jeg arhhhh hvor slemt kan det lige være! Men jeg blev desværre klogere :/

   Slet