lørdag den 11. august 2012

BS og de gule kæmper

Det lyder som starten på et eventyr og det er det næsten også! De gule kæmper har en stor plads i mit hjerte og i bogstaveligste forstand i min have. Haven er stor, så alt hvad der fylder hilses velkomment. En af mine bedste kæmper er Stor Tusindstråle, den trives fantastisk i min fugtige jord og sneglene kan ikke lide den. Den er godt over 150 cm høj og frøsår sig gerne - og det må den godt i min vilde have. Både blomster og frøstande er smukke og er fine i buketter.

En anden dejlig kæmpe, der breder sig knap så meget er Helicantus, tror faktsk bare det er en alm. jordskok. Den er op mod to meter høj og har skønne blomster og frøstande. En superstabil plante der kommer igen år efter år.
I foråret købte jeg frø af lysgul tallerkensmækker fra Thompsom & Morgan - 'Whirlybird Cream'. Den hænger ud over mit nye højbed og er vanvittig skøn. Blomsterne er spiselige og kan bruges i salat og som kagepynt. Men bedst af alt sneglene holder sig også fra denne plante.


Min sidste gule kæmpe er en af dem der er hoppet ind i haven fra skoven, der ligger lige op ad haven, springbalsaminen. Blomsten er så skøn, en lille alfehat, der nærmest er orkideagtig. Nogle af planterne får lov at blomstrer i min have, men bliver fjernet inden de kaster deres 1000vis af frø, det kan trods alt også blive for voldsomt - selv i min have!Og så var der lige historien om BS - min helt! Det er ikke ham alle kender fra medierne, men min ven Bjarne Sørensen, der under en skøn strandtur i det Nordsjællandske forbarmede sig over mig. Som altid når jeg går på stranden fyldes tasker, lommer og hænder med drivtømmer, hulsten og andet halløj. Bedst som jeg går der læsset med gode ting, ligger den smukkeste trærod på stranden. Den MÅ med hjem, den er STOR men har en praktisk facon, så man kan tage den over skulderen som en (meget tung) taske. Det er så der BS forbarmer sig over overlæssede mig, tager roden på skulderen og slæber den et par km hen til bilen. Roden er nu i min have og jeg glæder mig til at finde en god plads til den. STOR tak til BS :)

PS! BS er iøvrigt en super dygtig fotograf - http://bsphoto.dk/8 kommentarer:

 1. Hej Helle
  Den gule har jeg også omme i noget vildnis i min have, der har den det rigtig godt, og det er en fin plante både med og uden blomster. Jeg vidste ikke, det var tusindstråle. Så blev jeg det klogere.
  Godt du fik BS til at slæbe din fine rod hen til bilen :o)
  Kh
  Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth,
   Ja, Stor Tusindstråle er en herlig sag. Den er desværre allerede ved at afblomstrer, jeg skulle have været lidt hurtigere ude med kameraet. BS er en sand ven, hans kone var overbevist om at han aldrig havde slæbt sådan en rod for hende :)
   Kh Helle

   Slet
 2. ajjjjj har du den fine gule impatiens ........er det muligt at du kan fange nogle frø til mig
  Har nemlig en pæn stor samling af div vinterhårdføre og knap så hårdføre Impatiens sorter
  bla en lille klarblå vinterhårdfør ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kan du da tro jeg kan, den er her i store mængder. Send mig lige din adresse på havetrolderi@gmail.com så skal jeg nok samle og sende frø til dig.
   Kh Helle

   Slet
 3. Kære Helle
  Du viser blomster som man bliver i rigtig godt humør af! Alfehuerne er fortryllende tæt på :-)
  Roden er fantastisk og kan sætte fut i fantasien. Jeg er også typen der går med næsen nede i sandet på stranden og finder ting og sager.
  Solskins hisner
  Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for de søde ord Rose. Ja det er skønt med alt det man kan finde på stranden til at pjatte med i haven. Har netop i dag været ude og indkøbe en granitkantsten, der skal være fundament til min dejlige rod. Glæder mig til at få det sat op i haven ;)
   Kram Helle

   Slet
 4. God overskrift:-) det lyder lyder virkelig som noget fra Grimms eventyr.
  Hvis jeg havde set den trærod, så havde jeg også kylet den på nakken, den er virkelig flot - supergod til at lave noget spændende med:-)
  Og så er det godt at høre at der findes åbenbart stadig galante supermænd, som hjælper en smuk kvinde i nød:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente, dejligt at vide der er andre der deler passionen for forvredne trærødder. Håber også der kommer en galant supermand flyvende næste gang du finder noget stort på stranden som MÅ med hjem :)
   Kh Helle

   Slet